BE fut në fuqi tarifat për mallrat e SHBA

Pas sulmit të zyrtarit të lartë ndaj politikës tregtare të Presidentit Donald Trump,  Bashkimi Europian ka futur tarifa për mallrat e SHBA.

Detyrimet në vlerë prej 2.8 miliardë eurosh hynë në fuqi ditë e sotme.

Disa nga produktet ku janë vendosur trifa janë si uiski burbon, motoçikleta dhe lëng portokalli.

Presidenti i Komisionit Europian Jean-Claude Juncker tha se taksat e imponuara nga SHBA për BE-në kundërshtojnë “të gjithë logjikën dhe historinë”.

India, ndërkohë, ka ngritur taksat mbi 29 produkte të importuara nga SHBA – duke përfshirë disa mallra bujqësore, produkte çeliku dhe hekuri – si hakmarrje për tarifat e rënda të SHBA.

Tarifat e reja do të hyjnë në fuqi nga 4 gushti dhe do të ndikojnë në bajame dhe arra të SHBA, ndër produktet e tjera.

India është një blerës i lartë i eksporteve të bajameve amerikane dhe kështu masa pritet të dëmtojë fermerët në Amerikë.

Administrata e Trump njoftoi në mars se do të vendoste tarifat prej 25% në çelik dhe 10% në alumin të importuara në SHBA.

Pas shtyrjes, tarifat për çelikun dhe aluminin vazhduan më 1 qershor dhe ndikuan në BE, Kanada, Meksikë dhe aleatë të tjerë të ngushtë të SHBA, përfshirë Indinë.

Presidenti i Komisionit Evropian zoti Juncker, i cili më parë ka kritikuar këtë veprim, tha të enjten: “Ajo shkon kundër të gjitha logjikës dhe historisë. Përgjigjja jonë duhet të jetë e qartë por e matur”.

Më parë këtë javë, zoti Trump kërcënoi të impononte 10% të detyrimeve për një vlerë shtesë prej 200 miliardë dollarësh të mallrave kineze, të cilave ai tha se do të hyjë në fuqi nëse Kina “refuzon të ndryshojë praktikat e saj”.

Megjithatë, Kina akuzoi SHBA për një akt “presioni ekstrem dhe shantazh” dhe tha se do të përgjigjet me “kundërthënie të forta”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here