Stonehenge/ Zbulohet origjina e ndërtuesve

233

Paraardhësit e njerëzve që ndërtuan Stonehenge udhëtuan në perëndim të gjithë Mesdheut përpara se të arrinin Britaninë, tregoi një studim.

Hulumtuesit në Londër krahasuan ADN-në e nxjerrë nga mbetjet e njeriut neolitik të gjetur në Britani me atë të njerëzve të gjallë në të njëjtën kohë në Evropë.

Banorët e neolitit duket se kanë udhëtuar nga Anatolia (Turqia moderne) në Iberi para se të vijojnë rrugën e tyre në veri.

Ata arritën në Britaninë e Madhe rreth 4000 vite p.e.s.

Migrimi në Britani ishte vetëm një pjesë e një zgjerimi të përgjithshëm, masiv të njerëzve nga Anatolia në Evropë.

Para kësaj, Evropa u popullua nga grupe të vogla që gjuanin kafshë dhe mblidhnin bimë të egra dhe butak.

Një grup fermerësh të hershëm ndoqën lumin e Danubit deri në Evropën Qendrore, por një grup tjetër udhëtoi në perëndim në të gjithë Mesdheun.

ADN-ja zbulon se britanikët neolitikë ishin kryesisht të prejardhura nga grupet që morën rrugën mesdhetare.

Kur studiuesit analizuan ADN-në e fermerëve të hershëm britanikë, ata gjetën se ato më së shumti i ngjanin popullit neolitik nga Iberia (Spanja dhe Portugalia moderne). Këta fermerë iberianë kanë ardhur nga njerëzit që kishin udhëtuar nëpër Mesdhe.

Përveç bujqësisë, migrantët neolitikë në Britani duket se kanë futur traditën e ndërtimit të monumenteve duke përdorur gurë të mëdhenj të njohur si megalite.

Stonehenge në Wiltshire ishte pjesë e kësaj tradite.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here